Скільки росіян ліквідовано насправді?

Офіційна статистика ГШ ЗСУ на кінець осені 2023 року повідомляє, що українські сили оборони ліквідували понад 300 000 (триста тисяч!!!) російських окупантів. Також в цих даних вказана кількість втрат техніки: танків, бойових машин, літаків та гелікоптерів, тощо. І якщо дані про знищену техніку можна частково перевірити та верифікувати з даними з відкритих джерел (як от базою Oryx), то цифри стосовно ліквідованого особового складу перевірити майже неможливо. Чи може все-таки можливо?

День, коли перетнули 300 тисяч ліквідованих росіян

Телеграм-канал “Горюшко” займається пошуком, публікацією та підрахунком знищених росіян у відкритих джерелах (соцмережі, сайти, телеграм-канали). Тобто, туди потрапляють тільки підтверджені втрати росіян, включно із тимчасово окупованим Кримом. Також враховуються члени ПВК “Вагнер”, “Шторм Z” та інші парамілітарні угруповання. Але “мобіки” з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей не враховуються. Варто відзначити, що саме силоміць мобілізовані з ОРДЛО понесли найбільші втрати під час першого етапу війни.

ТГ Горюшко

Якщо зайти на “Горюшко”, то можна побачити 35 155 мертвих окупантів (станом на 9 листопада 2023 року), при чому офіційна статистика від ГШ ЗСУ дає 308 720 знищених окупантів, що в рази більше. Але що, як я скажу, що офіційна статистика достатньо точна, і це все випливає саме із кількості ідентифікованих трупів на “Горюшко”?

Отже, як я дійшов до такого висновку. У “Горюшко” потрапляють тільки ідентифіковані втрати, тобто ті окупанти, про смерть яких написали в соцмережах чи на якомусь сайті. І нам потрібно розуміти, який відсоток із втрат потрапляє у медіапростір у вигляді “похоронок”. Найпростіший спосіб — це зайти на Мапу по втратам русні, створену на основі даних з “Горюшко” (мапа відстає від каналу, наразі нанесено тільки 21 000 мертвих окупантів із 35 000), і подивитись на Краснодарський край.

Скріншот ліквідованих окупантів у Краснодарському краї

Чому саме Краснодарський край? Існує такий ресурс, як “Титушки в Краснодаре”. Автор цього телеграм-каналу їздить по кладовищам регіону – фотографує та публікує могили військових і найманців, які загинули на війні проти України. І левова частка мертвих окупантів із Краснодарського краю потрапляє в “Горюшко” саме з каналу “Титушки в Краснодаре”. Тобто, не через згадки про поховання чи загибель у соцмережах чи сайтах, а безпосередньо через фото самої могили. І можна порахувати скільки трупів у містах Краснодарського краю додані із соцмереж чи сайтів, а скільки — постфактум через канал “Титушки в Краснодаре”, який ідентифікує вже могили. Таким чином, будемо бачити на скільки більше знищених росіян було закопано без згадок в соцмережах. 

Нижче наведені міста Краснодарського краї, обрані у довільному порядку:

  • Армавір 12 ідентифікованих трупів загалом, 6 із них через “Тітушок”, тобто без похоронок тільки фото могили (втрати в 2 рази більше, ніж було висвітлено у соцмережах).

  • Хадиженськ 5 трупів, 4 — знайдені через могили (втрати в 4 рази більше, ніж було висвітлено у соцмережах).

  • Курчагінск 8 трупів, 5 — знайдені через могили (втрати в 1,6 рази більше, ніж було висвітлено у соцмережах).

  • Белорєчінск 7 трупів, 5 — знайдені через могили (втрати в 2,5 рази більше, ніж було висвітлено у соцмережах).

  • Корєновск 17 трупів, 9 — знайдені через могили (втрати в 2 рази більше, ніж було висвітлено у соцмережах).

  • Платніровська 5 трупів, 4 — знайдені через могили (втрати в 4 рази більше, ніж було висвітлено у соцмережах).

  • Кропоткін 15 трупів, 8 — знайдені через могили (втрати в 1,9 рази більше, ніж було висвітлено у соцмережах).

  • Анапа 33 трупів, 19 — знайдені через могили (втрати в 2,3 рази більше, ніж було висвітлено у соцмережах).

  • Кримськ 10 трупів, 9 — знайдені через могили (втрати в 9 рази більше ніж було висвітлено у соцмережах).

Отже, тенденція наступна: насправді на російських кладовищах закопано від 2 до 9 разів більше ліквідованих окупантів, ніж було згадано в медіа. При чому, автор каналу “Титушки в Краснодаре“ їздить не по всьому Краснодарському краю. Він часто повертається в міста, де вже був, і додає нові могили, тобто він не об’їздив кладовища кожного малого села. Та і сам Краснодарський край — це не “мовчазний край”, де майже немає згадок у соцмедіа про ліквідованих окупантів (як, наприклад, в Калмикії). Але все-одно тенденція така, що у великих містах знищених росіян плюс-мінус у 2 рази більше, так як є активність людей саме у соцмережах. Відповідно у малих містах, де згадок у соцмережах набагато менше, закопаних може бути у 4-5 разів більше. І ще є міста за типом Кримська, яке не назвеш маленьким, але там можливо ведеться політика замовчування втрат серед місцевих пабліків, тому майже всі ліквідовані окупанти — це вже закопані.  

Я веду до того, що точно порахувати можливості немає, але тенденція відслідковується така, що цифру “Горюшко” у 35 000 ідентифікованих трупів можна помножити мінімум на 4. Це не означає, що в кожному місті, якщо зайти на кладовище, то можна знайти у 4 рази більше трупів, бо є активні міста у соцмережах, а є неактивні. Але також є і цілі регіони, звідки інформація майже не просочується, та і до цих пір іноді у “Горюшко” “знаходять” (ідентифікують) ліквідованих росіян ще із лютого 2022 року.  Але якщо, умовно в якомусь Новоузенську Саратовської області зараз 6 знищених окупантів, то по району цю цифру можна помножити на 4. Бо якщо по районному центру ще ідуть згадки про “погибших в СВО”, то у селах, а особливо у малих селах, які не мають пабліків у соцмережах, і згадок ніяких особливо немає. 

І це ми говоримо лише про закопаних росіян, тобто тих, яких відвезли і поховали на так званій росії. А скільки не відвезли, скільки гниє в полях України, скільки спалили у крематоріях? Це все ще більш невідомі цифри, але якщо по-мінімуму, то цифру “Горюшко” у 35 000 можна множити не на 4, а вже на 6, що вже дасть 210 тисяч ліквідованих росіян, без окупованих Донецької та Луганської областей. Тобто, цифра у 308 000 ліквідованих росіян від Генштаба виглядає більш-менш достовірно.  


🔗Посилання:

ТГ Горюшко

Основна мапа

Мапа на Гугл

Таблиця зі статистикою

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Горюшко Team
Горюшко Team@O92ncLsCusC8XEG

604Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 9 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається